Healthy-Pet

Thermografie

Wat is thermografie?

Thermografie is een contactloze onderzoeksmethode waarbij de warmte-uitstraling van de huid gemeten wordt door een infrarood camera. Deze methode is geheel stralingsvrij en daardoor veilig te gebruiken.
Niet alleen warmte (hot spots), maar ook koude, asymmetrie en afwijkende patronen zijn zeer belangrijke onderdelen bij thermografie. Hierbij kun je denken aan ontstekingen, blokkades, verminderde doorbloeding en zenuwbeschadigingen. De infrarood camera zet de gemeten warmte-uitstraling van de huid om in een kleurenplaat, dit is de thermogram.
Aan de hand van deze verschillende kleuren in de thermogram kan de locatie van een blessure worden vastgesteld. Een blessure is vaak warmer dan de rest van het lichaam als gevolg van een ontsteking of een verhoogde doorbloeding. Ook zien we koude patronen die blessures kunnen aangeven. Donkere kleuren, zoals zwart, donkerblauw en paars geven aan dat het gemeten oppervlak verhoudingsgewijs koud is. Gele, rode en witte kleuren staan voor warm tot zeer warme oppervlakten.

Wat is het unieke aan thermografie?

Deze onderzoeksmethode gaat uit van de warmte-uitstraling van het lichaam. Zo kan er op enige afstand van het paard de rug, het hoofd en de benen onderzocht worden op afwijkingen. Een verhoogde temperatuur kan samengaan met ontstekingen of verhoogde doorbloeding. Een verlaagde temperatuur kan wijze op een slechte doorbloeding of bijvoorbeeld neurologische processen. Een paard hoort symmetrisch (beide kanten gelijkmatig) te zijn. Met andere woorden; de linkerkant en rechterkant hoort dezelfde temperatuur te hebben. Is dit niet het geval dan is nader onderzoek aanbevolen.

Waarom is thermografie van grote toegevoegde waarde?

Van nature zijn paarden prooidieren. In de natuur zal een paard niet gauw laten zien dat het pijn of een blessure heeft. Het zichtbaar zijn van zijn zwakheden kan betekenen dat het ten prooi kan vallen aan roofdieren of dat het paard verstoten kan worden uit de kudde. Ook in onze huidige manier van paarden houden hebben ze nog steeds het instinct om geen pijn of blessures aan te geven, totdat het vaak al een groot probleem is.

Thermografie kan van groot belang zijn als aanvulling op röntgenologisch en echografisch onderzoek. Bij röntgenologisch onderzoek wordt met röntgenstraling gewerkt en echografisch onderzoek maakt gebruik van geluidsgolven. Thermografie brengt de blessurelocaties (cel schade) in beeld, echografie of röntgenologie brengt de mate van schade in beeld.

Thermografie kan bij onderstaande klachten duidelijkheid geven:

Blessures van de bespiering

Thermografie is een uiterst waardevol instrument bij het opsporen van spierblessures. Hiermee kan een bepaalde spier of spiergroep met een probleem opgespoord worden. Het kan atrofie (= afname van bespiering door verminderde doorbloeding) aantonen voordat dit duidelijk zichtbaar is.

Ontsteking

Bij de meeste paarden wordt kreupelheid door meerdere factoren veroorzaakt. Met thermografie kunnen we zowel de oorspronkelijke als de bijkomende probleemgebieden worden opgespoord. Bij een ontsteking kan het gebied gevoelig zijn bij aanraking. Dit kan een ontsteking zijn van een gewricht of pees. Door middel van thermografie kan deze ontsteking wel twee weken eerder zichtbaar zijn dan bij een afwachtend beleid.

Zenuwblessure

Zenuwbeschadiging als gevolg van direct trauma, verwonding of ziekte kan de doorbloeding minder zijn en kan via thermografie zichtbaar worden gemaakt. Naast het opsporen van blessures kan de thermografie ook preventie of trainingsgericht gebruikt worden. Bij het opbouwen na een blessure kan thermografie van groot belang zijn om te bepalen hoe gezond je paard is en of deze al toe is aan meer training.

Zadelpasvorm

Ook kan er met behulp van thermografie de zadeldruk gemeten worden om duidelijkheid te krijgen of het zadel goed ligt en of de ruiter een balansprobleem heeft. Met een thermografisch onderzoek is het van belang om het hele paard op de foto te zetten. Sommige blessures zijn beter zichtbaar als het paard nog 'koud' is, sommige juist na beweging. Daarom worden er altijd foto's gemaakt voor de beweging en na beweging. Hiermee kunnen verschillen worden aangetoond.

Thermografie is ook bij andere dieren mogelijk: Bij honden en katten

Maar ook bij boerderijdieren is het mogelijk om vroegtijdig problemen op te sporen denk hierbij aan hoef/klauw problemen en andere ziektes. Dit zijn een aantal voorbeelden, maar eigenlijk is thermografie bij alle klachten die uw dier heeft een middel om de oorzaak aan het licht te brengen.